Een hogere hypotheek voor een duurzame woning

Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) stimuleert duurzaamheid met hogere hypotheekmogelijkheden.

De Friese woningmarkt staat voor een opvallende verandering met betrekking tot hypotheekmogelijkheden. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft besloten dat huizenkopers een hogere hypotheek kunnen krijgen voor een woning met een gunstig energielabel. Bovendien wordt extra leenruimte geboden aan degenen die investeren in energiebesparende maatregelen voor hun huis.

Tot €50.000,- meer hypotheek

Deze maatregel komt voort uit de wens van de Tweede Kamer, waarbij het idee is dat huizenkopers meer te besteden hebben voor hun hypotheekverplichtingen als de energierekening lager is. Het verschil kan aanzienlijk zijn, vooral voor woningen met het hoogste energielabel (A++++), waarvoor de garantie geldt dat de gunstige energieprestatie de komende tien jaar wordt gehandhaafd. In dit geval kan tot €50.000 meer hypothecair worden geleend dan voor woningen met de laagste labels (E, F en G). Zelfs bij een ‘gewoon’ A-label is er een extra leencapaciteit, zij het beperkter, namelijk €10.000.

Wat betekent dit voor jou?

Voor huiseigenaren die willen investeren in duurzaamheid, ongeacht of ze net een huis hebben gekocht of er al jaren in wonen, is er goed nieuws. Een hogere hypotheek is mogelijk voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. De extra leencapaciteit varieert afhankelijk van het energielabel in de ‘oude’ toestand. Voor woningen met de laagste labels kan dit oplopen tot €20.000 extra, met dit bedrag afnemend tot nul voor woningen met al een toplabel.

Per 1 januari 2024

Deze nieuwe regeling gaat van kracht op 1 januari 2024, en de verwachting is dat energiezuinige woningen in Friesland aantrekkelijker zullen worden voor kopers. Dit zou kunnen leiden tot een toename van de belangstelling en mogelijk hogere prijzen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit effect mogelijk omgekeerd kan werken voor woningen met een lager energielabel. Als gevolg van deze ontwikkelingen wordt duurzaamheid niet alleen een ecologisch verantwoorde keuze, maar ook een financieel aantrekkelijke optie op de Friese woningmarkt.

Heb jij vragen?

Plan direct een afspraak in met jouw woonspecialist. Of het nu gaat om je hypotheek, je nieuwe droomhuis of het verkopen van je woning.We zijn er om jou te helpen! Bel direct naar 0515-431543