Hypotheek nieuwbouw

Overweeg je de aankoop van een nieuwbouwwoning? Dan is het goed om te beseffen dat het in sommige gevallen net even anders is dan het kopen van een bestaande woning. Een van de grote verschillen is bijvoorbeeld de periode waarin de woning wordt gebouwd. Dit kan soms een flink lange periode zijn. Hoe zit het dan met de geldigheid van de offerte? En met eventuele dubbele lasten. In deze blog vertellen wij je hier graag meer over.

Oriënteren
Veel nieuwbouwprojecten beginnen met een interesse fase. Je kunt je dan inschrijven als geïnteresseerde en wordt op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen over het nieuwbouwproject. Enkele weken hierna start de daadwerkelijke verkoop van de woning en kun je de voorkeur voor bepaalde woningen doorgeven.

Het is verstandig om tijdens de interessefase alvast de financiële mogelijkheden te verkennen. Op deze manier ben je goed voorbereid en vergroot je de kans op een woning wanneer de daadwerkelijke verkoop start.

Aanvraag hypotheek
Zodra je het goede nieuws hebt gekregen dat je de woning mag kopen, kunnen we beginnen met het aanvragen van de hypotheek. Omdat we in het eerste gesprek al kennis hebben gemaakt beschikken we al over veel informatie en documenten waardoor we snel stappen kunnen maken. Dit is positief, want hierdoor kan de aannemer ook sneller starten met de bouw van de woning.

De hypotheek gaat vervolgens in op de datum waarop je eigenaar wordt van de grond. Vaak is dit enkele maanden na de toewijzing van de woning.

Offerte geldigheid
Het is erg belangrijk om bij de aanvraag van de hypotheek ook goed te letten op de geldigheid van de offerte. De aannemer begint in veel gevallen pas te bouwen wanneer ongeveer 70% van de woningen definitief is verkocht. Gaat de verkoop van woningen niet zo snel? Of treedt er vertraging op met bijvoorbeeld vergunningen of omwonenden? Dan kan dit zomaar zorgen voor een flinke vertraging van enkele maanden. En in deze maanden kan er van alles gebeuren met betrekking tot bijvoorbeeld de rente of hypotheekregels. Daarom is het fijn om de hypotheek tijdig geregeld te hebben en dat de offerte bijvoorbeeld een jaar geldig is. Hierdoor heb jij de zaken goed geregeld en loop je hierin geen risico.

Dubbele woonlasten
Zoals we eerder hebben beschreven gaat de nieuwe hypotheek in bij de overdracht van de grond. Vanaf dat moment gaat de aannemer bezig met de bouw. De daadwerkelijke bouw en uiteindelijke oplevering van de woning kan zomaar 12 maanden duren. In deze periode krijg je dan te maken met dubbele woonlasten. Je betaalt dan de huur of hypotheek van de huidige woning, maar ook de maandlasten van de nieuwe hypotheek. Deze dubbele maandlasten verdienen zeker aandacht. Want hoe zorgen we ervoor dat tijdens de bouw alles betaalbaar blijft? Gelukkig zijn er oplossingen om deze dubbele maandlasten mee te nemen in de hypotheekaanvraag voor de nieuwe woning.

Wat kan onze hypotheekadviseur voor jou betekenen?

Onze hypotheekadviseur helpt je graag met de financieringsmogelijkheden van een nieuwbouwwoning, met de bijzonderheden van een nieuwbouwdepot en alle berekeningen die daarbij horen. Heb je een vraag? Aarzel niet om contact het ons op te nemen of maak een vrijblijvende afspraak.