De verhuizing van Oosthem naar IJlst

De vogeltjes van Oosthem

Hun ogen beginnen te glimmen als ze vertellen over de plannen met hun nieuwe penthouse aan het Frisiaplein in IJlst. Cor en Sjoukje Westerbeek, vitale (begin-) zeventigers. Ze gaan flink aan de gang: muur slopen, nieuwe keuken met een kookeiland, zolder eruit, stuken, kitten, verven. Kortom: hun nieuwe paleisje creëren, waarover ze praten met het enthousiasme alsof het hun eerste huis samen is.

We spreken ze in hun vorige woning. Schitterend gelegen in Oosthem. Een prachtige villa, ontworpen door architect Roel Dragstra, aan de Bolswardervaart. Kinderen de deur uit. Huis op gezinsformaat. Grote tuin. Sloep voor de deur. Adembenemend uitzicht: van Heeg tot Blauwhuis. Jarenlang met plezier gewoond. Actief deel van de gemeenschap, leuke buren en altijd genoten van huis en tuin. Gaan ze iets missen? ‘Het geluid van de vogeltjes, ’s ochtends op het terras’, vermoedt Sjoukje. Een herkenbaar proces op deze leeftijd: ze willen compacter wonen. Flexibeler zijn. Zo de deur uit kunnen stappen zonder van alles te moeten regelen. Niet meer de druk van tuin, onderhoud en andere sores. De keuze voor IJlst was snel gemaakt. Vanuit Oosthem waren ze al georiënteerd op de houtstad en bovendien woonden ze er al eerder. Sjoukje werkte 30 jaar voor Bakkerij de Boer en ook Cor kent de Elfstedenstad, de mensen en de mentaliteit vanuit eigen ervaring. Van een grote overgang is dus geen sprake.

Een paar maanden later laten ze trots hun nieuwe appartement zien. Levendige ligging, aan de jachthaven. Tot in de puntjes verzorgd. Eigentijdse kleuren. Een prachtige keuken. Mooi uitzicht over stad en grachten. Het grote balkon grenst aan de ruimtelijke woonkamer. Makelaardij Sneek was tot volle tevredenheid zowel verkoopmakelaar van het huis in Oosthem als aankoopmakelaar voor het appartement in IJlst. ‘Geduldig als het kon en doortastend als het moest.’, aldus Cor. En die vogeltjes? ‘Die hoor ik hier ook hoor!’, aldus Sjoukje.