Beoordeeld met een 9,6

10 redenen waardoor je een lagere hypotheek krijgt

Blog

10 redenen waardoor je een lagere hypotheek krijgt

Ga je een hypotheek aanvragen? Het bedrag dat je maximaal kan lenen wordt niet alleen gebaseerd op je inkomen, maar ook op je financiële verplichtingen. Betaal je bijvoorbeeld partneralimentatie, heb je een persoonlijke lening of creditcard? Dat kan ervoor zorgen dat je een lagere hypotheek krijgt. In dit artikel nemen we je mee in de 10 belangrijkste financiële verplichtingen waardoor je misschien een lagere hypotheek krijgt.

 

1. Persoonlijke lening  

Een persoonlijke lening wordt bijna altijd geregistreerd bij het BKR en dus ook meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Meestal wordt er 2% van het totaalbedrag van de persoonlijke lening gerekend. Dit bedrag wordt afgetrokken van wat je maximaal kan lenen. De hoogte van je persoonlijke lening bepaalt dus hoeveel invloed het heeft op je hypotheek.

2. Mobiele telefoon 

Heb je een telefoonabonnement met toestelkosten? Dan betaal je het toestel maandelijks af en dat wordt gezien als een soort lening. Is de mobiele telefoon die je bij je abonnement hebt gekozen duurder dan € 250? Dan wordt dit zelfs bij het BKR geregistreerd. Je kunt hierdoor al snel een paar duizend euro minder hypotheek krijgen. Het is dus slim om een los toestel aan te schaffen óf je telefoon sneller af te lossen wanneer je een huis wil kopen.

3. Rood kunnen staan op je betaalrekening 

Alleen al de mogelijkheid om rood te kunnen staan op je betaalrekening wordt gezien als een krediet en heeft daarom invloed op je maximale hypotheek. Ook als je helemaal niet rood staat. Het is dus slim om de optie om rood te kunnen staan uit te zetten als je een huis gaat kopen.

4. Creditcards 

Creditcards en klantenkaarten waarmee je op krediet kunt betalen worden geregistreerd bij het BKR en dus ook meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Geldverstrekkers trekken 2% van je kredietlimiet af van je leenbedrag. Heb je een creditcard waarbij je iedere maand het gehele bedrag terugbetaalt? Dan wordt deze niet BKR geregistreerd en, als je geen betaalachterstanden hebt, dus ook niet meegenomen in je hypotheek.

5. Private leasecontract 

Ook private leasecontracten worden geregistreerd bij het BKR en gezien als een financiële verplichting. Geldverstrekkers rekenen ook hier meestal 2% van het totaalbedrag van de lening. Heb jij een private leasecontract? Dan is het slim om te kijken of je deze eerder kunt aflossen voordat je een huis koopt.

6. Fietsenplan 

Deelnemen aan het fietsenplan van je werkgever wordt vermeld op je werkgeversverklaring. Het kan zijn dat je maximale leenbedrag hierdoor lager uitvalt.

7. Spullen op afbetaling 

Alle spullen boven de € 250 die je op afbetaling koopt, worden geregistreerd bij het BKR en hebben daardoor dus invloed op je maximale hypotheek.

8. Studieschuld 

Heb je een studieschuld? Dan wordt deze niet geregistreerd bij het BKR, maar je moet het wel aangeven bij de hypotheekaanvraag. Hoeveel invloed dit heeft op je maximale leenbedrag hangt af van de hoogte van je studieschuld, maar ook of je de schuld voor of na 2015 hebt opgebouwd. Heb je voor 2015 een studieschuld opgebouwd? Dan val je onder het oude leenstelsel en weegt je studieschuld zwaarder mee in je hypotheekaanvraag.

9. Partneralimentatie 

Betaal je partneralimentatie? Dit is een financiële verplichting. Het bedrag dat je maandelijks moet betalen wordt afgetrokken van je inkomsten. Hierdoor valt je maximale hypotheek lager uit. Bij kinderalimentatie is dit niet het geval. Dit omdat het een bedrag is wat je betaalt voor je kinderen, niet om je ex-partner te helpen met het bijdragen in levensonderhoud, waar bijvoorbeeld ook kosten voor het huis onder vallen, zoals bij partneralimentatie het geval is.

10. Erfpacht  

Als je een huis koopt met erfpacht kan het zo zijn dat je een lagere hypotheeklening krijgt. Je hebt dan namelijk hogere maandlasten, omdat je periodiek een bepaald bedrag moet betalen aan de eigenaar van de grond. Dit bedrag kun je dus niet uitgeven aan je hypotheek.

Jouw financiële mogelijkheden in kaart brengen?

Online tools kunnen handig zijn om een indicatie te krijgen van je maximale hypotheek. Houd er echter rekening mee dat het bedrag dat je online berekent slechts een indicatie is en kan afwijken. Als je precies wilt weten hoeveel je kunt lenen, raden we aan om een vrijblijvend gesprek aan te vragen met één van onze hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Maak een afspraak0515-431543